Fratri i ustaše kolju Srbe

 Radi se o zločinu koji do sada nije na adekvatan način obeležavan, naglasio je Dodik , Foto A. Golić„Dragi Srbi, našli ste nam se na stazi, i ako nećete biti dragovoljno pokatoličeni, tako nam Vatikana, na našem ‘svetom putu’ i u ‘ime Hrista’, bićete u jamama! Sa našim kamama! Jer, tamo vam je mejsto“.Župnik Mate Moguša u „Novom listu“ od 24. jula 1941. godine je naglasio: „Do sada smo za katoličku vjeru radili molitvenikom i križom, a sad je došlo vrijeme da radimo puškom i revolverom“.FRATAR SREĆKO PERIĆ: “Braćo Hrvati, koljite sve Srbe, a najprije moju sestru koja je udata za Srbina a onda dođite da vas ispovedim”….

Prema američkim izvorima preko 1400 katoličkih sveštenika u NDH je u toku Drugog svetskog rata lično klalo, mučilo, silovalo, ubijalo na razne načine i nasilno prevodilo u katolicizam Srbe.Trojica komandanata Jasenovca bili su katolički sveštenici.Katolički sveštenici, njihovi biskupi i nadbiskupi bili su svirepi i prema pravoslavnim sveštenicima.Tako su sv. Petru Dobrobosanskom čupali bradu, potkivali ga i zabijali klinove pod nokte sve dok nije izdahnuo. Svetom Platonu Banjalučkom su ložili vatru na grudima da bi ga potom rasporili i bacili u Vrbas. Na isti način je umoren i sv. Sava Trljajić koga su bacili u Katinsku jamu. Katolički svešteni su uz to silovali žene, sestre i ćerke srpskih popova, a potom ih terali da gledaju kako im ubijaju decu i primoravali da im čitaju opelo.Jedan od ideologa ustaškog pokreta , osnivač krstaša i sličnih organizacija franjevaca , časnih sestara i katoličke omladine koji je bio đak Banjalučke gimnazije , školovao je generacije budućih koljača i ubica Srba , Jevreja i Roma. To je bio Hans Ivan Merc koga je papa Jovan Pavle II proglasio za blaženog 2003.godine na Petrićevcu u Banjaluci. On je za vreme I svetskog rata inspirisao Hrvate da se bore protiv pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma i svih onih koji nisu bili katolici. Njegov uticaj je ostao toliko jak da su iz njegovog samostana u Petrićevcu krenule prve grupe ustaša i franjevaca da kolju Srbe u Banja Luci i okolini tokom Drugog svetskog rata.

Muslimani su u punoj meri učestvovali u vojnim i policijskim snagama ustaškog režima, što ih je činilo saučesnicima u genocidu koji je vršila vlast NDH.Monstrum Ante Pavelić  je muslimane (tada nije bilo Bošnjaka) častio epitetom „cvijeće hrvatskoga naroda“.U ustaškom sastavu je bilo preko 60 procenata muslimana. Prvi doglavnik Ante Pavelića bio je prof.dr. Džafer-beg Kulenović, a drugi Adem-aga Mešić – sve to zaboravljaju muslimani, to tzv. „cvijeće hrvatskog naroda“.Posebno mesto u „Crnoj legiji“, elitnoj i najkrvoločnijoj ustaškoj formaciji, imao je Bećir Lokmić, a desetine hiljada muslimana iz BiH, delom i iz Raške oblasti/Sandžaka bilo je u sastavu ustaške vojske. Glavni koljač u strašnom, obrednom, ubijanju Srba u crkvi Presvete bogorodice, u Glini, gde su krajem jula i početkom avgusta 1941. godine zaklane 1564 osobe srpske nacionalnosti, zvao se Hilmija Berberović.Pavelićeve ustaše su bili najmonstruoznija i najužasnija koljačka falanga u istoriji sveta!Sva ta zverstva koja su činjena u NDH ljudski um nije zabeležio. Izveštaj nemačkog oficira Glez Von Horstenaua 14. juna 1941. godine: „Na životinjski način oni su ubijali čak i nerođenu decu,pa ih onda vešali na zidove s natpisom – Srpsko meso – jedan dinar kilogram…Otimali su decu od srpskih majki, hvatali ih za noge i razbijali njihove glave o drveće i kamenje i posle ih bacili u jame….. Komandant logora je divlja životinja…“…

Pismo jednog italijanskog oficira u kome stoji: „Šta su im ti jadni Srbi učinili? Da li je humano izvlačiti nerođenu decu iz utrobi majki, pa ih onda vešati na zidu s natpisom – Srpsko meso – jedan dinar kilogram”…Kada je Hitlerov specijalni opunomoćenik za Balkan, dr Herman Nojbaher, 1943. godine počeo intenzivnije da se bavi srpskim pitanjem, najpre je pokušao da stane na kraj hrvatskim zločinima.U svojim memoarima, za hrvatski pokolj Srba Nojbaher kaže da „spada u najsvirepije akcije masovnog ubistva cele svetske istorije“.U svojim memoarima, za hrvatski pokolj Srba Nojbaher kaže:„Pokolj Srba od strane Hrvata spada u najsvirepije akcije masovnog ubistva cele svetske istorije. Doživeo sam da mi se ustaške vodje hvale kako su zaklali milion Srba, uključujući tu i odojčad, decu, žene i starce.”….NDH je u jednom nadmašila naciste – bila je jedina država koja je imala posebne logore za decu – Sisak i Jastrebarsko, kroz koje je prošlo 33.000, a u njima skončalo blizu 20.000 dece do 14 godina starosti!!! …http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:414525-Zver-umorna-od-klanjaFOTO:Miroslav (Tomislav ) Filipović , franjevac koji se početkom 1942. godine pridružio ustašama i učestvovao u operaciji čišćenja sela od Srba u okolini Banja Luke ....Pavelićeve ustaše su 7. februara 1942. godine poklale svo srpsko stanovništvo u tri sela na periferiji Banje Luke – Drakuliću, Šargovcu i Motikama i sve Srbe rudare u rudniku Rakovac nedaleko od grada. Samo u tom jednom danu usmrćeno je oko 2.500 Srba, među kojima je bilo 551 dijete.Ovaj pokolj je poseban po tome što su sve žrtve ubijene hladnim oružjem – noževima, krampovima,sjekirama i maljevima.Ustaški zlotvori su djecu ubijali u stalku i pelenama, bebe su nabijali na bajonete, kolje i šiljate letve od plotova, klali noževima i sekirama, spaljivali u kućama.Jedan od najmostruoznijih događaja, čak i kada su u pitanju ustaše, desio se u školi u Šargovcu. Ustaše predvođene fra Filipovićem ušle su u učionicu,a Filipović je od učiteljice tražio da mu izvede srpsko dete. Pošto su mu izveli devojčicu Radojku Glamočanin, Filipivić je dete zaklao pred razredom, tražeći od ustaša da slede njegov primer.Tog dana u školskom dvorištu zaklano je 53 dece, pred očima njihovih vršnjaka. Učiteljica Dobrila Martinović je od užasa izgubila razum. Osnovni razlog pokolja se nalazio u činjenici da su Srbi odbili da se pokatoliče.Pored toga, razlozi se mogu naći i u namjeri ustaša da Banja Luka bude glavni grad Nezavisne države Hrvatske i da se preimenuje u Antin-Grad. U skladu s tim, za ustašku vlast je bilo neprihvatljivo da u gradu i njegovoj okolini bude pravoslavnih Srba, pa je zato u katoličkom samostanu na Petrićevcu, koji se nalazi u neposrednoj blizini Drakulića, pripremljen plan njihove likvidacije.

O zločinu se ćutalo tokom pedesetogodišnje vladavine komunizma, a oni koji su bili uporniji u traženju istine, dobijali su otvorene pretnje, premještani u druge krajeve SFRJ ili ućutkivani na razne načine. Zbog činjenice da su u zločinu i pljački učestvovale i komšije pobijenih, ali i zbog zvanične verzije partizanske istorije, koja bilježi da su prije, u vrijeme i poslije pokolja, partizanske jedinice pod vođstvom Karla Rojca i Josipa Mažara činile herojstva i razbijale neprijateljske snage u neposrednoj blizini mjesta zločina, nije bilo bezbjedno ni raspitivati se o detaljima, praviti spiskove žrtava ili na bilo koji način ugrožavati nametnutu istoriju i bratstvo i jedinstvo. Tako je sahrana žrtava uslijedila tek 23 godine poslije pokolja, a na spomeniku sa petokrakom na vrhu je pisalo da je riječ o 1.400 “žrtava fašističkog terora”.Komunistički motivi zataškavanja ovog zločina su postojali i zbog činjenice da su neki od lokalnih ustaša odmah poslije rata bili nosioci funkcija u lokalnoj vlasti, kao i da su neki od pljačkaša proglašavani herojima i spasiocima.U Arhivu u Sarajevu nalazio i film koji su ustaše snimale tog dana, a otkriven je navodno tek pošto je oštećen poslije požara.Nikada i nigde na svetu, otkada postoje religije i narodi, veću zločinačku nakazu svet nije ugledao kao što je bio katolički fratar Tomislav Filipović,zvani SOTONA!Nažalost,ustaški zločini ponovili su se opet prilikom raspada Jugoslavije.Mi,Srbi,poznati smo po tome što olako opraštamo,a još brže zaboravljamo. I to je naša najveća tragedija.

Kako su se ustaški zločinci sadistički iživljavali nad djecom pokazuje zapis sa svjedočenja Ljube Vranješa, logoraša iz Jasenovca: „Jedna žena držala je na grudima dijete staro možda šest mjeseci. Naišli su Ljubo Miloš i Ante Vrban. Miloš se obratio ženi:

— Molim vas, da li bi ga dozvolili meni?

Uzeo je dijete i počeo govoriti kako je lijepo. Onda se okrenuo Anti Vrbanu i komandovao:

— Na gotovs!

Vrban je izvadio kamu, a Ljubo Miloš je bacio dijete u vazduh i ono je palo na isukani Vrbanov nož. Majka je vrisnula i potrčala prema {28} djetetu, ali ju je Ljubo Miloš presreo, zgrabio za kosu i zaklao. Onda se Ljubo Miloš okrenuo prema meni i upitao:

— Da li si nešto vidio i čuo?

Rekao sam da ništa nisam vidio. Miloš je onda viknuo da se gubim na posao i ja sam se brzo udaljio, preneražen i prestrašen.“

Na suđenju Ljubi Milošu, jednom od najkrvavijih komandanata jasenovačkog logora, 13. jula 1948, jedno od pitanja sudije bilo je:

— Šta se radilo i kako se postupalo sa djecom?

— Ona su takođe likvidirana na isti način kao i odrasli. U razgovoru sa Fra Majstorovićem doznao sam da je djecu mnogo teže ubijati nego odrasle.

— Zašto?

— Jer dijete ima mnogo jači život nego odrastao čovjek.

— Kako je on to znao?

— On je to radio — rekao je Miloš.“

Identična sudbina pratila je djecu sa Kozare razbacanu po ostalim — sabirnim centrima jasenovačkog gubilišta.Predsednik SAD – a Teodor F. Ruzvelt 1944. g. , dakle još pre završetka rata , izjavio da su Hrvati divlje životinje i da kao takve nemaju pravo da nakon rata žive u bilo kakvoj svojoj nacionalnoj državi već u rezervatima i to pod prismotrom međunarodne zajednice.Američki predsednik Hari Truman, posle upoznavanja sa ustaškim zverstvima kaže: „Hrvati su nezreo narod. Evropa bi trebalo da ih stavi pod tutorstvo.“.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Fratri i ustaše kolju Srbe

  1. E sad zamislite taj mentalni sklop koji moze ubiti dete.Ali je stvar u tome sto to ne mogu raditi ljudi to ni stoka ni bilo koja zivotinja ne radi.A sada procenite kakvi su autori ovoga zverstva!

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s